Voelt uw kind zich angstig?

Wij kunnen u helpen.

  • Is uw kind angstig?

    En weet u niet wat de oorzaak is?

    Neem contact op »

Angststoornissen

Angst is een heel normaal verschijnsel in de ontwikkeling van kinderen. Angst heeft een belangrijke functie en beschermt kinderen tegen allerlei gevaren en is van belang voor het zelfbehoud. Wanneer echter bij kinderen de angsten heviger, frequenter en meer gebieden betreffen dan bij de meeste andere kinderen, kan er sprake zijn van angststoornissen. Angststoornissen komen vaak voor bij kinderen en adolescenten.

De herkenning van angststoornissen op de kinderleeftijd is niet altijd eenvoudig omdat jonge kinderen hun klachten niet makkelijk onder woorden kunnen brengen. Vaak hebben kinderen zelf ook niet in de gaten dat hun gepieker en bezorgdheid overmatig is. Wel hebben ze er last van en kunnen ze deze niet beheersen. Angst en bezorgdheid kunnen zich uiten in lusteloosheid, spierspanning, moeheid en slaapproblemen.

Op latere leeftijd kan de angststoornis zich uiten in heftige angst voor toetsen/tentamens, angst voor het aangaan van contacten met vrienden en vriendinnen en zelfs angst om naar school te gaan. Dat kan gepaard gaan met veel piekeren en slapeloosheid.

De behandeling is erop gericht om de angsten met het kind te bespreken en te onderzoeken. Het kind zal gedurende de behandeling leren om beter met zijn/haar angsten om te gaan. Het uiten van gevoelens hoeft niet altijd met woorden, maar kan ook door spel, tekenen of middels het naspelen van angstige momenten naar voren komen.

De ouders worden altijd bij de behandeling betrokken.

 

Meer informatie? Een vraag? Neem vrijblijvend contact op!