Voel je je somber?

Ik kan je daarbij helpen.

  • Slider #3

    Text slider #3

    Neem contact op »

Depressie

Niet alleen volwassenen kunnen zich depressief voelen, ook kinderen of adolescenten kunnen daar last van hebben. De stemming van depressieve kinderen is vaak mat en prikkelbaar. Jonge depressieve kinderen zijn vaak angstig voor verlies en laten weinig speelsheid zien.

Depressieve jongeren kunnen schoolproblemen hebben en/of moeilijkheden in het contact met andere kinderen. Zij trekken zich extreem terug of gaan juist heel stoer doen. Jongeren hebben vaak negatieve gedachten over zichzelf, hun uiterlijk of de toekomst. Ze piekeren veel, kunnen moeite hebben met concentreren, slaapproblemen hebben of zij kunnen zich nergens meer toe zetten.

Bij de meeste depressieve kinderen ontstaan er vage, soms onverklaarbare klachten voor, zoals hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, of ‘zich niet lekker voelen’. Het is van belang dat een depressie tijdig wordt herkend en behandeld. Door een depressie kan namelijk de ontwikkeling van de kinderen sterk ontregeld raken. Een risico is bijvoorbeeld het ontstaan van drank- en drugsmisbruik of het onstaan van suïcidaliteit.

Tijdens de behandeling leert de therapeut jongeren en kinderen om een sombere bui te herkennen en als een signaal te zien om iets positiefs tegen zichzelf te zeggen. Zij leren om kleine leuke activiteiten in een dagschema te plannen. Verder worden de (negatieve) gedachten van de kinderen besproken en wordt hen geleerd deze gedachten om te zetten in ‘helpende’ en positieve gedachten. Kortom, kinderen leren stap voor stap om hun depressie te lijf te gaan.
 

Meer informatie? Een vraag? Neem vrijblijvend contact op!